Noordhorn: ZOMERVAKANTIE! Er op uit……! Of…. KLUSSEN!

Ook in regio Noord is de zomervakantie begonnen. Gezinnen met schoolgaande kinderen trekken erop uit, vermaken zich met dagtochtjes of….. trekken de werkkleren aan om eens heerlijk ontspannen (?) de handen uit de mouwen te steken! De oprit wordt aangepakt, de nieuwe schuur afgebouwd, het dak …. Het dak gaat er af! In de Nieuwstraat bijvoorbeeld, waar de families Spriensma en De Vries bijzonder ingenomen zijn met de positieve weersvooruitzichten. Samen pakken ze het dak aan, allerminst een dágklus…. Sloopwerk op een droge, nog niet al te warme vakantiezaterdag, met steun van een sterke buurjongen. Succes gewenst! (In hetzelfde pand hebben in de vorige eeuw bekende families gewoond, zoals Kloosterman en Schuitema).

Vakantieklus: Dakvernieuwing! (Nieuwstraat)


Een heel oude foto van de Nieuwstraat, van oost naar west! (Foto uit het boekje dat in 1973 door de Raiffeisenbank werd uitgegeven). De foto stamt uit 1913. Links het eerste huis is vervangen door het pand waarin nu de familie Miedema woont. Het tweede pand, het winkeltje van vrouw Helder, is gesloopt. Het derde pand links is de dubbele woning, waarvan nu dus het dak wordt aangepakt!

Een oude ansichtkaart van de Nieuwstraat, in dit geval van west naar oost. Ook deze foto staat in het fotoboekje van de Raiffeisenbank (1973). Volgens het onderschrift stamt deze foto uit 1904, dus meer dan 100 jaar geleden…. Rechts het aloude horecapand van de familie Wieringa, daarna de twee diaconiehuizen met de spitse gevels, toen nog dicht op de weg staande. Wat er van is blijven staan, heeft nu een garage/schuur-functie. Daarna dus het dubbele huis, waar nu de families Spriensma en De Vries wonen en als vakantie-activiteit energiek voor dakvernieuwing hebben gekozen. Overigens is deze ansichtkaart uitgegeven door de fa. Tj.Wieringa. Familie van de Wieringa’s van de herberg op de hoek ? (En van de graancommissionairs Wieringa, o.a. Piet, vader van zoons Jan Alders en Jaap en dochter Lena?)

In het meest recente Contactblad van de Historische Kring Zuidhorn (2e jaargang, nummer 1, juli 2012) staat een bijdrage van Noordhorner Piet Helmus over de genoemde familie Wieringa. Leden van de Historische Kring hebben het nummer intussen in de bus gekregen. Andere belangstellenden kunnen het aanschaffen via Buurtsuper Van Esch (Noordhorn) en boekhandel Schoelier (Zuidhorn). Zo lang de voorraad strekt…. (Op het contactblad kom ik later nog wel eens terug)

Over janbee

Na toename vrije tijd verklaarbare groei van interesse voor geschiedenis. Met name betreft het dan het verleden van mijn woonplaats Noordhorn, een eigenzinnig dorp met een (voor mij nog te ontdekken) schat aan historie.
Dit bericht werd geplaatst in Noordhorn actueel, Noordhorn Toén, Zuidhorn. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.